Liske's Vygo-Zazu van de Kytomba

Dekreu

De weg naar dekreu


Na het besluit om Zazu in te gaan zetten als dekreu, zijn we ons gaan verdiepen in de eisen. Wij zijn aangesloten bij de VHNK en willen Zazu dan ook via hun dekreuenlijst inzetten, omdat we op een verantwoorde wijze dit mooie ras voort willen zetten. Net als de VHNK vinden we een goede gezondheid, fijn karakter en knap uiterlijk erg belangrijk. 

Maar er komt nogal wat bij kijken om een reu op de dekreuenlijst te krijgen!

 

Gezondheidsonderzoeken

Iedere hond moet onderzocht worden op de aanwezigheid van patella-luxatie. Dit is een erfelijke aandoening waarbij de knieschijf uit het kniegewricht te verplaatsen is, waardoor ernstige problemen met lopen kunnen ontstaan. Het onderzoek mag vanaf dat de hond 12 maanden oud is hoeft slechts eenmalig te worden uitgevoerd. Een hond waarmee gefokt wordt moet worden onderzocht op de aanwezigheid van erfelijke oogaandoeningen. De hond moet minimaal 12 maanden oud zijn en zolang er met de hond gefokt wordt, moet het oogonderzoek elke 24 maanden opnieuw worden uitgevoerd.
In principe mogen alleen honden met de uitslag "erfelijke oogaandoeningen vrij”, worden ingezet voor de fok.

Middels een bloedonderzoek moet de hond een DNA-screening ondergaan naar drager-/lijderschap van Erfelijke Necrotiserende Myelopathie (ENM) en Von Willebrands Disease (VWD). Tegenwoordig kan het bloed ook op Polymyositis (PM) onderzocht worden. Als de hond “lijder” blijkt van één of beide aandoeningen, of drager is van VWD, wordt hij uitgesloten van fokkerij.
Als hij/zij "drager" is van ENM, mag er alléén worden gecombineerd met een reu/teef die “vrij” is van deze aandoening.


Gedragsverklaring

Ook met het gedrag van het Kooikerhondje wordt rekening gehouden bij de fokkerij; een kooikerhondje is van zichzelf wat onzeker, maar de VHNK wil voorkomen dat er met extreem angstige dieren wordt gefokt. Voordat een hond ingezet mag worden voor de fokkerij, moet er daarom een gedragsverklaring worden aangevraagd. Deze wordt afgegeven op basis van informatie uit minimaal 2 keurverslagen.
Dit was een lastige eis, omdat Zazu door de Corona-lockdowns niet gewend was aan onbekenden in zijn directe nabijheid en er daarnaast weinig keuringen plaatsvonden; we moesten dus gaan trainen om Zazu te leren dat een keurmeester geen bedreiging is, ook al wil deze persoon aan je zitten...

Exterieurverslagen

Bij de keuringen wordt er natuurlijk ook goed gekeken naar het uiterlijk van de hond, het exterieur. Om ervoor te zorgen dat het Nederlandse Kooikerhondje ook de uiterlijk kenmerken behoudt, zijn er enkele regels opgesteld waaraan een hond moet voldoen om ingezet te mogen worden voor de fokkerij. 

Gelukt, op de dekreuenlijst!

Na plaatsing op de tijdelijke dekreuenlijst in 2021, omdat er vanwege Corona geen keuringen en shows plaatsvonden, staat Zazu na de laatste positieve beoordeling op een show sinds 25-4-2022 officieel op de dekreuenlijst van de VHNK:

Naam

Liske’s Vygo-Zazu v.d. Kytomba NHSB 3.174.660

Geboren

16-10-2019

Vader

Lucky NHSB 2.944.848

Moeder

Winja’s Liske v.d. Kytomba NHSB 2.921.984

VWD

VWD vrij

ENM

11-02-21 – ENM vrij

Knieën

11-02-21 – PL vrij-normaal

Ogen

18-01-23 – HED vrij

Hoogte

26-06-21 – 40 cm

Gedrag

11-04-2022