Liske's Vygo-Zazu van de Kytomba

Dekreu

Ras info

Het Nederlands Kooikerhondje is een oorspronkelijk Nederlands hondenras dat sinds 1966 officieel erkend is en in FCI rasgroep 8 (Retrievers en water-honden) valt.

 In vroeger jaren werd de hond ingezet in de eendenkooi en hielp de kooiker, met zijn grote witte pluimstaart, met het binnenlokken van eenden.

Kooikerhondjes zijn van nature actieve werkhonden; assistent van de kooibaas, bewaker van huis en erf, verdelger van ongedierte zoals muizen, ratten en mollen. Het is een lief, vrolijk en pittig hondje, snel en wendbaar, attent en intelligent, dat in hoge mate bereid is om voor de baas te werken. 

 Ze zijn waaks en wat eenkennig; Kooikerhonden hechten zich sterk aan een persoon of groep en zijn terughoudend naar vreemden, kinderen en andere honden. Als er echter eenmaal een band is, is die voor het leven.

In huis past het Kooikerhondje zich aan aan het gezin; hij kan zich rustig en bescheiden opstellen, maar ook speels en levendig zijn. Na een goede gewenningstraining kan het hondje goed alleen thuis blijven. Hij is gevoelig voor harde woorden en lawaai. Bij onzekerheid, in onvoorspelbare situaties, zal het Kooikerhondje, afhankelijk van het temperament, vluchten of juist grauwen. Om deze reden wordt over het algemeen aangegeven dat het niet echt een kindervriend is.

Het Kooikertje heeft volgens de rasstandaard een schofthoogte van 35 tot 42 cm, een middellange zachte witte vacht met roodbruine platen en een grote witte pluimstaart die vaak een zwarte ring heeft en in het verlengde van de bovenbelijning of bijna verticaal omhoog (vrolijk) gedragen wordt. Aan de punten van de oren bevinden zich (lange) zwarte haren; de zogenaamde oorbellen. Het haar op de keel, voorborst en de bovenzijde van de achterbenen zijn lang. De ogen zijn donkerbruin en amandelvormig, met een vriendelijke, attente uitdrukking. Een goedgevormde reu weegt tussen de 10 en 15 kg en een teef 9 tot 11 kg.

Een Kooikerhondje heeft veel beweging nodig en moet de gelegenheid krijgen zijn spieren te gebruiken, initiatieven te nemen en geurindrukken op te doen. De intelligentie van het hondje, zijn opmerkzaamheid, zijn werklust en de sterke band met de baas mag uitgebuit worden; kunstjes leren, zoek- en apporteerspelletjes doen en de nieuwsgierigheid van de hond en zijn leervermogen prikkelen. Dit maakt de band tussen baas en hond intens.
 (Bron: Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje, VHNK)

 

Het Kooikerhondje leeft gemiddeld 10 tot 14 jaar, maar er zijn heel wat uitzonderingen. De overgrootmoeder van Zazu, Kyra, bijvoorbeeld: zij vierde begin december 2022 haar 17e verjaardag!